collage Vischwijf HendrikjeUiteenvallen.

Ken je dat? Door een woord, gebaar, of situatie van je sokken geblazen worden? Het gebeurt mij regelmatig.

Rest mij in dergelijke gevallen, na het likken van mijn wonden, als Mary Shelly’s romanfiguur, Victor Frankenstein, mijn wezen opnieuw proberen samen te stellen: eerst die ogen in dat hoofd weer voorzichtig de wereld in laten kijken, het lijf niet meer nog dan een veilige cocon. Dan, aarzelend, ruimte voor een arm, of twee. Gevolgd door een paar handen, opnieuw reikend, tastend. En hoeveel voeten zou ik nodig hebben om mijzelf weer op de been te krijgen? Hoe breed moeten schouders worden om tegenslag te dragen?

Na 406 pogingen zag ik dat het goed was.

Wat ik echter niet kon vermoeden was dat de collages als Vischwijven begonnen te orakelen dat het een lust was. Hun toon was dwingend. Soms zelfs belerend, af en toe uitdagend en misschien een tikkeltje scherp, maar altijd bedoeld om mijn taaie geest te masseren, te ontspannen, te ‘verluchtigen’, opdat ik, onbevreesd, de wereld weer tegemoet kon treden.

Een aantal van deze collages zijn manshoog geprint in de gelijknamige expositie, te zien op het eiland Texel [en ja nog steeds open!]. Aldaar kun je voor een klein getijdenboekje kopen als souvenir. Om thuis je gedachten te spijzen. Pak af en toe een Vischwijf beet, kauw op haar wonderlijke kreten. Moge het je smaken.

Texel 2021 ©Hendrikje

p.s. De boekjes zijn ook te bestellen via de webshop van www.getijdenboeken.nl